Jungle cake met citroenbotercrème

Jungle cake met citroenbotercrème

Afgelopen weekend was Gijs jarig en dat betekent dat ik (Willemijn) weer een uitstekende reden had om thuis een amateur-sessie van Heel Holland Bakt uit te voeren. Ik gaf mezelf de opdracht om een jungle cake te maken voor Gijs, omdat hij zo dol is op dieren.

Na een tijdje brainstormen had ik het idee klaar: het moest een taart met drie lagen worden, gemaakt van cakebeslag. Tussen de lagen en bovenop de taart wilde ik ronde toeven spuiten van een vulling met  citroensmaak. Ik vroeg Laura van Laura's Bakery om advies: zou het met bavarois kunnen, of moest ik toch voor botercrème gaan? Laura adviseerde me om hem toch te vullen met botercrème omdat het steviger is en de lagen beter kan dragen dan bavarois. Zo gezegd, zo gedaan. En waar ik tijdens het opspuiten van de botercrème nog dacht 'Komt dit wel goed?', was ik na het decoreren meer dan blij. Hij is zo gaaf geworden!

Wil je 'm ook maken? Dan vind je hieronder het recept. Schrik niet, het lijkt veel, maar het is helemaal niet zo moeilijk! Ook als je nog maar net begint met bakken, gaat dit lukken!

Voor 3 lagen cake

 • 250 gram boter
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 250 gram suiker
 • 10 gram vanillesuiker
 • 5 eieren
 • Snuf zout
 • Bakvorm tussen 15 en 18 centimeter)

Vulling (citroenbotercrème en frambozenjam

 • 500 gram botercrème mix (bijvoorbeeld van Dr. Oekter of - mijn favoriet - Funcakes
 • Gele kleurstof
 • Citroenaroma (ik gebruikte citroensmaakpasta van Funcakes)
 • Frambozenjam

En zo maak je 'm:

1. Doe de boter, suiker, vanillesuiker en zout in een kom en mix tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix het door. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe aan het beslag en blijf mixen tot je een glad beslag hebt.

Zorg ervoor dat je drie gelijke lagen cake bakt. Als je drie bakvormen hebt kun je het beslag op het oog of met behulp van een keukenweegschaal gelijk verdelen. Heb je dit niet, en moet je het apart van elkaar bakken, dan ga dan als volgt te werk: Weeg de beslagkom van te voren (die van de Kitchenaid Artisan is 779 gram bijvoorbeeld). Je weet dan het gewicht van de kom. Nadat je het beslag bereid hebt zet je de kom nogmaals op de keukenweegschaal. Trek hier het gewicht van de kom af. Je weet nu hoeveel gram beslag je hebt. Dat deel je door drieën. Je weet nu hoeveel gram je per keer in de bakvorm moet doen om drie gelijke lagen te krijgen.

Bak de cakes in zo’n 30 minuten gaar op 175 graden.

Je kunt ook één hoge cake bakken, maar veel springvormen van 18 centimeter en kleiner in doorsnede zijn daar niet hoog genoeg voor. Daarnaast loop je het gevaar dat de cake van binnen niet goed gaar wordt. Ik zou dus gaan voor de drie lagen apart bakken.

Na het bakken stort je de cakes op een rooster en laat je ze volledig afkoelen. Ik heb de cakes een avond van te voren gebakken en ze, nadat ze volledig afgekoeld waren, in folie verpakt tot ik ze ging verwerken.

2. Dan is het tijd om de botercrème te bereiden. Ik deed dit op de ochtend voorafgaand aan het feestje. Als je net als ik een mix gebruikt volg de je aanwijzingen op de verpakking. Nadat de basis af was heb ik naar smaak de citroensmaakpasta toegevoegd, evenals wat druppels gele kleurstof voor een zachtgele kleur.

3. Voor de toefjes heb ik een grote, ronde spuitmond op een spuitzak gebruikt. Het was voor mij de eerste keer dat ik aan de slag ging met toeven spuiten en ik vond het best een uitdaging om te doen.

Leg de eerste laag cake op een draaiplateau of taartschaal. Smeer hem in met frambozenjam, maar blijf een ruime centimeter weg bij de rand. Anders zie je straks de frambozenjam nog en dat is minder mooi. Spuit nu grote toeven op de taart. Begin aan buitenste rand. Daarna werk je met cirkels steeds verder naar binnen. Leg de tweede laag er op (druk heel zachtjes aan!) en herhaal de stappen met de frambozenjam en het opspuiten van de botercrème.

Dan is het tijd voor de laatste laag. Hier doen we geen jam op, want dat blijf je anders zien. Begin dus gelijk met het opspuiten van de toeven. Vul de taart helemaal op met de toeven en zorg met behulp van het spuiten van kleine toefjes aan het eind dat de cake niet meer te zien is.

Tot slot is het tijd voor de decoratie, het leukste gedeelte vind ik! De eetbare gouden parels heb ik in de supermarkt gekocht. De rest van de decoratie die je ziet komen allemaal van de webshop Partydeco.nl.

En als het dan tijd is om te zingen en kaarsjes uit te blazen, komt het spannendste moment: hoe smaakt 'ie? Nou, LEKKER! Ik was best wel trots, want hij is precies zo geworden als ik hoopte. De botercrème was door de citroensmaak lekker fris en de frambozenjam complementeerde mooi. En de cake was superlekker! Jep, zeker weten een geslaagde taart dit!