Volg je hart!

Volg je hart!

‘Volg je hart!’ Het heeft iets weg van een cliché. Sommigen zullen het Amerikaans vinden. Anderen misschien een ‘typische millennial uitspraak’. Toch is het een uitspraak waar ik al jaren naar leef. Eentje die ik mijn kinderen altijd zal meegeven. En waar ik heilig in geloof.

Zo’n zes jaar geleden, we werkten parttime als logopedist en blogden daarnaast samen waarmee we wat bijverdienden, hakten Tien en ik de knoop door. Een memorabel moment in ons leven. Iets dat niet zonder slag of stoot ging. En zeker niet over één nacht ijs. Maar we deden het: we namen ontslag en besloten dat we samen fulltime wilde bloggen. We hadden het er al vaker over gehad en op een dag hadden we elkaar aangekeken. Onze blikken spraken duizend woorden, het was beklonken: we doen het, we dienen ontslag in! Het is één van de belangrijkste keuzes geweest in mijn leven. Niet omdat fulltime bloggen nu per se een grote stap was, want bloggen deden we al heel wat jaren samen, maar omdat het een keuze was die recht uit het hart kwam. Het was een keuze die we helemaal voor onszelf maakten en voor niemand anders.

Andere mensen waren er namelijk helemaal niet zo overtuigd van. Of blij mee. Het is natuurlijk ook heel vervelend als twee van je belangrijkste werknemers op hetzelfde moment besluiten te stoppen (dat was een understatement…). En als ouder kan ik me voorstellen dat je je best even zorgen maakt als je dochter doodleuk vertelt haar HBO-studie aan de wilgen te hangen. Familie en vrienden snapten niet wat ‘dat blogje’ eigenlijk inhield en verklaarden ons voor gek. Maar het kon ons niets schelen. Misschien leek het op dat moment verstandelijk gezien niet de beste keuze, gevoelsmatig gezien was het de énige juiste keuze. Hart tegen hoofd. Het hart won.

Het was toen, op dat moment dat we besloten ontslag te nemen, dat ik leerde dat je hart volgen betekent dat je onafhankelijk bent van meningen van anderen, vrij bent verwachtingen en dat het gelijk staat aan geluk. Spannend? Eng? Risicovol? Ja, dat is het allemaal. Maar, great things never came from comfort zones.

Na die eerste keer hebben we nog vele keuzes vanuit ons hart gemaakt. Zoals stoppen met onze beautyblog LiveLifeGorgeous, het zelf uitgeven van ons boek 12 MAANDEN ZWANGER en - onlangs nog - stoppen met onze lifestyleblog zodat we ons kunnen richten de uitvoering van nieuwe gezamenlijke dromen. Stuk voor stuk keuzes die niet voor de hand lagen en zakelijk gezien niet per se verstandig waren. Maar als je werkgeluk vóór omzet en passie vóór zekerheid laat gaan op de keuzemomenten die er écht toe doen, dan geloof ik dat je het juiste doet. Een keuze die je maakt uit een verlangen, in tegenstelling tot een die je maakt uit angst, zorgt er voor dat het vlammetje in jou blijft branden. Het zorgt voor een lach op je gezicht, een kriebel in je buik en een warm hart. Keuzes maken vanuit je hart is bevrijdend en verrijkend.

Het volgen van je hart is zeker niet zaligmakend. Want wat is dat wel? Maar als je begint met meer keuzes vanuit je hart maken, dan verzeker ik je dat je meer en meer het leven gaat leiden waar jij gelukkig van wordt. Wedden dat het goed bevalt?