Wat komt er na ‘moeder worden’?

Wat komt er na ‘moeder worden’?

Voor veel vrouwen is ‘moeder worden’ hun grootste droom. Ik was ook zo’n vrouw die moeder worden hoog op haar lijstje had staan. Ik heb namelijk altijd al geweten dat ik moeder wilde worden. Maar nu die droom verwezenlijkt is en ook het aantal kinderen dat we hebben goed voelt, dacht ik na de komst van Gijs wel eens: ‘En nu? Is dit het dan?’

Valt er nog wat te dromen nu ik moeder ben? Mijn grootste droom is verwezenlijkt… En al die andere dromen die daar ‘bij horen’ voor mij ook: ik heb al een droombaan, een geweldige man en straks een prachtig nieuw huis. Mijn grote dromen, dingen waar ik mijn hele leven naartoe leefde, zijn verwezenlijkt. Maar als ik er over nadenk dat mijn grootste droom uitgekomen is en er dus logischerwijs eigenlijk niet meer na zou kunnen komen, dan schreeuwt iets van binnen keihard nee. Is dit het dan? Ik hoop het niet! Er is toch wel meer? Maar wat dan? En is wat ik dan misschien zou willen wel mogelijk met een gezin?

Jarenlang was moeder worden een doel. Daarna kwam een zwangerschap, de geboorte van Jelle en snel daarna de zwangerschap en geboorte van Gijs. Jaar na jaar draaide mijn leven om moeder worden. Toen dit na de geboorte van Gijs wegviel, want dat er geen derde komt weet ik steeds zekerder, viel ik in een soort van gat en heb ik ontzettend last gehad van de gedachtes die ik hierboven beschrijf. Ik voelde me opeens stuurloos en in de war, zo zonder grote droom meer op mijn lijstje.

Maar langzaamaan ebte dat stuurloze gevoel de laatste maanden weg. Hoe groter Gijs wordt, hoe meer ik mezelf ook weer word. Waar in de eerste maanden in mijn hoofd nauwelijks ruimte was voor mijn eigen behoeftes en wensen, komt dat nu steeds meer. Ik heb het gevoel dat naast mijn leven als moeder, de rest van mij ook weer meer aandacht krijgt. En dat is héérlijk. Het leven is druk. Heel druk. Maar het bestaat niet alleen maar meer uit zwangeren, voeden en verschonen. Ik heb weer ruimte in mijn hoofd om plannen uit te denken (beschikbare tijd is een ander verhaal, maar goed), zou het eigenlijk best wel eens lekker vinden om voor het eerst in twee jaar een weekendje weg met Djurre te gaan en ik haal heel veel plezier uit ons gezin waarmee we steeds meer leuke dingen kunnen gaan doen omdat de jongens ouder worden.

‘Wat komt er na moeder worden?’ Zo hard als ik het me een halfjaar geleden afvroeg, zo weinig houdt het me inmiddels meer bezig. Dacht ik 5 jaar geleden nog dat ik me ‘af’ of ‘compleet’ zou voelen met een gezin, nu weet ik: je blijft je altijd ontwikkelen. Je zult altijd nieuwsgierig blijven naar wat het leven nog meer in petto heeft en na het krijgen van een gezin kun je alles behalve op je luie reet gaan zitten in afwachting van het grote geluk. Na moeder worden komt vooral een heel druk leven. Met geweldige ervaringen, zorgen, levenslessen en heel veel verschillende emoties. Maar aan jezelf, aan wie je écht bent en wat je dromen zijn in het leven, komt door het moederschap echt geen eind. Het staat hoogstens even op een laag pitje.

En weet je, eigenlijk is het wel even lekker dat ik even geen grote dromen meer heb. Ik weet dat ze wel weer zullen komen. En tot die tijd geniet ik er van dat ik niet meer van alles hoef. Ik heb genoeg. Ik heb alles wat ik wilde hebben.